Artikelen

Omgaan met angst, hoe doe je dat?

Angsten zijn heel normaal om te hebben.

Maar zodra de angst zodanig wordt dat het je belemmert in je functioneren, dat het je ontkracht waardoor je angstige momenten gaat vermijden, wordt het tijd om er anders naar te kijken. Vier tips voor het verminderen van je angst:

1. Omdenken. Eigenlijk zou je de angst niet als iets bedreigends moeten zien maar als een manier om jou iets te vertellen. Ben je bang om alleen te zijn? Dan sta je waarschijnlijk open om iemand tegen te komen waarmee je samen door het leven wilt.

2. Gedragspatroon doorbreken. Zodra je je gedachten en energie richt op dat wat je wél wilt, zal het angstige gedrag naar de achtergrond verdwijnen en ben je snel weer leuke dingen aan het doen.

3. Loop niet weg voor de angst. Je zou dat vliegtuig in willen stappen, maar durft het niet omdat je bang bent om neer te storten. Ga juist dat vliegtuig in en bewijs dat jouw angstbeeld niet de werkelijkheid is.

4. Plan ontspanning in. Een uitgeruste geest en een uitgerust lichaam zijn minder snel bang. Bewegen beïnvloedt je denken, het laat je de dingen luchtiger zien.

Onthoud dat angst een gedachte is gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden of wat je ziet en hoort op tv en internet. Besef dat het je, vaak onterecht, afwachtend maakt, minder laat genieten en dat je daardoor minder leeft. Probeer de angst die je hebt, om te draaien naar iets positiefs. De angst wil je iets vertellen en je laten groeien als mens.

Aldus een medinello.nl artikel over het praktiseren van zelfregulering.

Omgaan met angst hoe doe je dat plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie