Artikelen

Hoe je iets zegt weegt zwaarder dan wat je zegt

De klank van je stem bepaalt of anderen jou als betrouwbaar inschatten en zich door jouw boodschap laten overtuigen of inspireren.

Een rustige spreekstijl en lagere stem komen stabiel en overtuigend over, en verlenen iemand een natuurlijke autoriteit. De stem valt meer te trainen dan we doorgaans denken. Spreken is een gewoonte, maar we doen het vaak niet optimaal. In de keel en kaak zit vaak spanning, het is een plek waar veel mensen de stress van het dagelijkse leven opslaan.

Beter klinken begint met de stem meer in verbinding te brengen met de ademhaling. Dan ben je geen talking head meer, maar gebruik je de energie van de adem en je lichaam als klankkast. Het effect: meer kracht en volume, zonder hard te hoeven praten. Het versterkt bovendien je totale performance. Je klinkt zo present als de ruimte die je inneemt. Maak bewuster contact met je publiek. Je kunt meer expressie in je stem leggen door te variëren in toonhoogte en klank. In ontspanning ligt de grootste overtuigingskracht.

Aldus Mariska Wessel in een fd.nl artikel van Vivian de Gier over een doordacht gebruik van je stem.

Hoe je iets zegt weegt zwaarder dan wat je zegt plaatje

Artikel

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie