Artikelen

Een schip dat voor anker ligt kan niet uitvaren

Faalangst is een veelvoorkomende basisangst.

Wanneer ik hoor dat mensen bang zijn om te falen, vraag ik wat ze bedoelen met falen. "Dat het fout gaat. Dat het niet zo gaat als ik het had bedacht," is veelal het antwoord. Ik heb ondervonden dat vrijwel geen enkel proces gaat zoals je had bedacht. Om die reden moet je dus altijd flexibel zijn en anticiperen wanneer dat nodig is.

Leer van elke actie die je onderneemt. Leer van elke tegenslag. Leer van elke situatie en elk probleem. Alleen wanneer iets niet geheel lukt en je leert er niets van zou je kunnen stellen dat je actie zinloos is geweest. In dat geval mag je wellicht spreken van falen.

Wanneer je belemmerende gedachten of angsten hebt stel jezelf dan vier vragen: 1. Is het waar? 2. Weet je absoluut zeker dat het waar is? 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je deze gedachte voor waar aanneemt? 4. Hoe zou je reageren en hoe zou je je voelen zonder die gedachte?

De kracht van gerichte vragen stellen is dat ze je inzicht geven. Goede vragen zijn een spiegel die je niet alleen geeft wat je wilt maar vooral wat je nodig hebt.

Aldus Michael Pilarczyk in zijn boek "Master Your Mindset" over het praktiseren van zelfregulering.

Een schip dat voor anker ligt kan niet uitvaren plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie