Artikelen

Benoem je gevoelens

Je gevoelens zo accuraat mogelijk kunnen benoemen, is één van de belangrijkste bewijzen van zelfkennis.

In plaats van "ik voel me niet gelukkig" kunnen zeggen "ik voel me bang" of "ik voel me verdrietig" betekent niet alleen dat je bewuster bent van je gevoelens, maar ook van de gedachten die tot die gevoelens leiden. Dat wil zeggen, je wordt je bewust van de manier waarop je een situatie, een gedrag van jezelf of van anderen, interpreteert.

Bewust zijn van je gevoelens betekent ook beseffen dat je soms meerdere vaak tegenstrijdige gevoelens hebt over iets of iemand: "ik ben bang maar ook trots", "ik hou van je en ik ben boos op je". Je gevoelens zorgvuldig kunnen benoemen en uiten vormt kern en voorwaarde van emotionele intimiteit met jezelf en anderen.

Mood Meter NL ENG overview

Het Mood Meter model is te gebruiken voor het structureren van gevoelsmatige reflectie en daarmee ontwikkeling van zelfregulering. Meer informatie en uitleg over de Mood Meter App is te vinden op de website van Marc Brackett, auteur van "Permission To Feel", en ontwikkelaar van de RULER approach: Recognizing, Understanding, Labeling, Expressing, and Regulating emotion. Een evidence-based benadering van sociaal en emotioneel leren.

Klik hier voor een pdf document met de Mood Meter in het Nederlands en in het Engels.

Voor meer diepgang zie het Psychologie Magazine artikel "Wat voel ik echt?" van oktober 2020.

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie