Artikelen

Jong beginnen met reflecteren

De reflectie cirkel is geschikt voor individueel gebruik en voor groepsgebruik.

Je kunt hem dagelijks inzetten na elke les of groepsactiviteit. Door de kinderen te laten reflecteren, laat je ze meer verantwoordelijk zijn over hun eigen leren. Ze denken na over over hun werkproces en werken daarbij aan een groeimindset. Wat vandaag nog niet lukt kan een volgende keer wel lukken. De cirkel bevat hele duidelijke en concrete vragen. De vragen blijven dicht bij het kind zelf en laten het op een positieve manier kijken naar zijn of haar eigen werkproces. Het zijn open vragen die uitnodigen om zelf na te denken en een antwoord te formuleren.

Je kunt de cirkel gebruiken voor een individuele leerling, in een kleine groep, of in de hele groep. Je kunt ervoor kiezen om de kinderen alle vragen te laten doorlopen, startend bij vraag één. Je kunt er ook voor kiezen om een kind te laten dobbelen. En alleen de vraag bij het gegooide getal laten beantwoorden. Je kunt van de cirkel ook een echte draaischijf met pijl maken met een splitpen. Dan kunnen de kinderen echt draaien en antwoord geven op de vraag waar de pijl staat. Leuk om dan te gebruiken in een groepje.

Aldus Nicole Wijnen-Vroomen in een allesovergedrag.nl artikel over het helpen van kinderen bij het reflecteren op een leeropdracht. Voor persoonlijke ontwikkeling en groei werken leeropdrachten vaak beter dan prestatieopdrachten. Ook op latere leeftijd.

Jong beginnen met reflecteren plaatje

Klik hier voor een pdf van de reflectie cirkel.

Geïnspireerd door de reflectie cirkel heeft Birgitta Klompenhouwer de Cirkel voor Evaluleren ontwikkelt. Wat voor kleine mensen werkt, is ook voor grote mensen leuk. In te zetten bij projecten, sprints, teamontwikkeling, ontwikkelgesprekken, noem maar op.

Jong beginnen met reflecteren 2e plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie