Artikelen

Voorrang geven aan wat werkelijk waardevol is

De Eisenhower Matrix is ontworpen door Dwight D. Eisenhower, de 34e president van de Verenigde Staten.

Ook was generaal Eisenhower opperbevelhebber tijdens de Tweede Wereldoorlog en later van de NAVO. Tijdens zijn carrière moest hij vaak en veel moeilijke beslissingen nemen, alles was urgent én belangrijk. Hij vroeg zich af wat urgentie nu precies inhield en kwam tot de conclusie dat als het vandaag niet hoeft te gebeuren, er geen sprake van urgentie is. Dringende zaken gaan voor, maar als ze tot morgen kunnen wachten is het niet meer urgent.

Daarnaast had hij met taken te maken die allemaal even belangrijk waren. Ook hierbij vroeg hij zichzelf af of het belangrijk was dat hijzelf de taak moest voltooien of dat een ander dat net zo goed kon uitvoeren. In het laatste geval werd de taak door hem niet meer als 'belangrijk' gezien. De uitspraak 'urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zijn zelden urgent' geeft aan hoe Eisenhower erover dacht.

Op het eerste gezicht lijkt het dat de meeste taken direct moeten worden uitgevoerd, maar door goed naar de indeling van de kwadranten te kijken, kom je erachter dat niets minder waar is. De Eisenhower Matrix helpt om onderscheid te maken tussen taken die direct moeten worden uitgevoerd en taken die ook op een later tijdstip aan bod kunnen komen of eventueel zelfs helemaal niet hoeven worden uitgevoerd.

Aldus een toelichting in een toolshero.nl artikel over de praktische toepassing van het belangrijke zaken eerst principe.

Voorrang geven aan wat werkelijk waardevol is plaatje 2

Het gaat er niet om te prioriteren wat er op je agenda staat, maar om je prioriteiten te agenderen.
- Stephen R. Covey

 

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie