Artikelen

Situationeel leiderschap

We kennen allemaal wel die ene leraar of juf op school, die een onuitwisbare indruk bij ons heeft achtergelaten.

Hij of zij was het die in ons geloofde en ons heeft gestimuleerd, gemotiveerd en uitgedaagd te worden wie we zijn. Medewerkers zullen op niveau 4 ook zelf weer nieuwe leiders opleiden en achterlaten. Niveau 5 leiders creëren niveau 5 organisaties. Leiderschap op niveau 5 is leiderschap van een andere soort. Het soort dat mensen en organisaties op hun bestemming brengt.

De weg naar niveau 5 leiderschap kent géén quick fix route. Je hebt de ervaring van niveau 1 echt nodig om je volgende stap naar 2 te kunnen maken en zo verder. Niveau 5 leiders weten als geen ander de verschillende leiderschapsniveaus toe te passen volgens de principes van situationeel leiderschap. Niveau 5 leiders kennen hun medewerkers en weten als geen ander welke stijl van leidinggeven medewerkers nodig hebben. Dat kan per medewerker verschillen. Maar kan ook verschillen per ontwikkelstadium van de medewerker en de uit te voeren activiteit.

Aldus Peter de Heer in een zakenwijzer.nl artikel over de boodschap van "The 5 Levels of Leadership", een boek van John C. Maxwell.

Situationeel leiderschap plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie