Artikelen

Angsten heb je niet voor niets

Waarom ben je bang?

Heel makkelijk: volgens veel psychologen zijn alle angsten die je hebt uiteindelijk terug te leiden naar de angst om dood te gaan. Je lichaam en geest zijn constant bezig met overleven. Door bang te zijn beschermt je lichaam je tegen de dood. Als je bang voor iets bent wil je er namelijk zo ver mogelijk vandaan blijven.

Angsten kunnen je ook lastigvallen. Je wordt bang omdat je niet dood wilt gaan. Soms zijn deze angsten echter niet bepaald praktisch in het moderne leven. Ze kunnen je leven overheersen en je ervan weerhouden om het leven van je dromen te leven. Toch voel je de angst niet voor niets.

Wanneer je voelt dat je ergens bang of onzeker over bent wordt het tijd om je angst concreet te benoemen. Ga eens bij jezelf na waar je nu precies bang voor bent. Wat zou het ergste zijn wat er zou kunnen gebeuren? Wanneer je voor jezelf opschrijft wat er in het ergste geval zou kunnen gebeuren merk je dat je angsten vaak irrationeel zijn. Zodra je het concreet op papier zet voor jezelf zie je pas hoe raar je angsten eigenlijk kunnen zijn.

Het is nutteloos om steeds maar bang te zijn zonder er iets mee te doen. Als je angst voelt krijg je een directe kans om te groeien. Je ergste angsten zijn namelijk lessen die je jezelf geeft. Je kunt jezelf afvragen: Hoe kan deze angst mij iets leren? Zo kun je zowel de angst als de belemmering voor jezelf wegnemen als blijkt dat deze angst onlogisch is.

Aldus Jelle Hermus in een sochicken.nl artikel over het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Angsten heb je niet voor niets plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie