Artikelen

Gedrag komt niet zomaar

Veranderen van gedrag voor het realiseren van meer geluk, meer gezondheid of een stap vooruit in het werk, is niet makkelijk.

Dit komt omdat ons gedrag vaak automatisch is, de omgeving stimuleert het en stoppen levert meestal voelbaar verlies op. Als we ongewenst gedrag willen veranderen is alleen willen niet voldoende, er dient een proces gepland en gevolgd te worden. Dat proces bestaat uit drie stappen:

1. Doel.
Kies bij voorkeur een ontwikkeldoel en geen prestatiedoel. Liefst één doel tegelijkertijd en formuleer helder het waarom van dit doel.

2. Gedrag.
Formuleer het gedrag om je doel te bereiken zo concreet en helder mogelijk. Maak de eerste stapjes zo eenvoudig mogelijk en maak het aantrekkelijk. Vaak zien we in de praktijk dat doelen onvoldoende worden vertaald in gewenst gedrag en dat is echt een belangrijke voorwaarde om te kunnen veranderen.

3. Support.
Veranderen is een gevecht tegen gewoonten. Goede supportmaatregelen zijn daarbij erg belangrijk. Hulp van je sociale omgeving kan erg belangrijk zijn maar ook geheugensteuntjes zoals het hangen van reminders op de koelkast, spiegel of buitendeur. Realiseer je bovendien dat één support-techniek niet voldoende is. Een simpele vuistregel is: één doel, één gedrag en drie supporttechnieken per verandering.

Dan is het kwestie van dagelijks bewust doen, jezelf monitoren, en bijstellen waar nodig.

Aldus Ben Tiggelaar in zijn boek "De Ladder" over hoe je een nieuw bekrachtigend patroon echt kan volhouden zodat het uiteindelijk een routinehandeling wordt.

Gedrag komt niet zomaar plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie