Artikelen

Laat meisjes ook held zijn!

Kinderboeken, verhalen en speelgoed zijn belangrijke kanalen om kinderen iets te leren over de buitenwereld.

Gebruik deze dan ook om hun idee over de samenleving vorm te geven. Kies niet telkens voor boeken waarin jongens sterk en dapper zijn, maar kies ook bewust voor boeken die meisjes eenzelfde eigenschappen toeschrijven. De boeken over Super Suus focussen op Suus die de heldin is in elk verhaal, wat een leuke boodschap voor zowel meisjes als jongens!

Let er ook op dat de beer of de krokodil in de knuffelcollectie niet altijd jongens zijn, maar gebruik ook af en toe "zij/haar" naamwoorden. Verzin je graag verhaaltjes? Draai de genderrollen dan eens om. Misschien kan de prinses eens de draak verslaan en zo de prins redden? Maak er samen een spel van om traditionele sprookjes om te draaien. Op deze manier leer je jouw kinderen enerzijds kritisch denken en stimuleer je anderzijds hun fantasie.

Versprekingen zijn snel gebeurd, zeker doordat we zelf zijn opgegroeid met duidelijke genderrollen. Maar probeer je toch bewust te zijn van de woorden die je vooral gebruikt wanneer je met jouw zoon of dochter spreekt. Een jongen moet niet altijd "flink" zijn wanneer hij is gevallen en is geen "mietje" wanneer hij huilt. Ook is een meisje geen "tomboy" wanneer ze graag in de tuin speelt. Laten we dit veranderen.

Aldus Margaux Verschueren in een eoswetenschap.eu artikel over jong beginnen met inclusief denken en doen.

Laat meisjes ook held zijn plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie