Artikelen

Voorkomen van burn-out binnen het team, hoe doe je dat als leidinggevende?

Doorvragen dus. Gaat het echt goed? Wat gaat er minder?

Wat heb je nodig van mij als leidinggevende of van de organisatie? Je moet hier actief naar vragen, omdat je anders niet ontdekt wat er speelt.

In de ideale wereld komen medewerkers op het juiste moment naar je toe met hun vragen en problemen. Maar we weten allemaal dat dat niet gebeurt. Ze komen naar je toe als het te laat is. Je krijgt een ziekmelding en denkt: was zes maanden geleden naar me toe gekomen! Een denkfout, want de oorzaak ligt ook bij de leidinggevende.

Je bent als leidinggevende verantwoordelijk voor de ruimte die je creëert om onzekerheden en problemen te delen. En verantwoordelijk voor de gevolgen wanneer dit niet lukt. Een burn-out is dus niet alleen het probleem van de medewerker. Leidinggevenden moeten zichzelf kritisch vragen: wat had ik kunnen doen om dit te voorkomen? Want in veel gevallen kan het gewoon voorkomen worden.

Aldus Kilian Wawoe, auteur van "Het Corporate Brein", in een zilverenkruis.nl artikel over de waarde van nieuwsgierig zijn naar de vitaliteit van je teamleden.

Voorkomen van burn out binnen het team hoe doe je dat als leidinggevende plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie