Artikelen

Accountability naar het volgende niveau

Het gebrek aan accountability is in veel teams en organisaties een serieuze leak.

Een laag niveau van accountability zorgt voor verborgen kosten door gebrek aan focus, transparantie en verminderde innovatie- en transformatiekracht. Vijf methodieken die je bij dit vraagstuk kunnen helpen:

1. Check-ins met persoonlijke Key Performance Indicators
In veel gevallen is een gebrek aan accountability terug te leiden naar een situatie waarin niet iedereen scherp heeft welke dingen het meest bijdragen aan de bedoeling van het team. Definieer samen één meetbare waarde die ertoe doet voor een specifieke rol. En houd dit getal samen in de gaten.

2. Een accountability-partner.
In de kern brengt een coach je accountability: je wil een doel bereiken en je betaalt om dat doel te bereiken. Commitment afgeven in tijd en geld verhoogt de kans dat je daadwerkelijk de beoogde ambities realiseert.

3. Het implementeren van Objectives & Key Results.
Je neemt de missie en visie van een organisatie als basis. Daaronder hang je objectives, die bestaan uit ambities zonder numerieke waarde. Per objective heb je vervolgens enkele key results die altijd meetbaar zijn en dus wel een numerieke waarde hebben. Op die manier kun je haarscherp inzichtelijk maken wat de prestaties zijn van de organisatie, van teams en van individuen.

4. Het inzetten van teamontwikkeling.
Door bewust inzicht te creëren in teamrollen en met ieder teamlid in gesprek te gaan wordt de kans groter dat er meer impact gemaakt kan worden op doelen die er echt toe doen. Een goed teamontwikkelingstraject kijkt naar individuen, het team, de samenhang daarvan en de koppeling met de bredere missie en visie van het bedrijf.

5. Van feedback naar feed-forward.
Door gebruik van feed-forward te maken zorg je ervoor dat je een mentaal frame creëert over positieve beweging richting de toekomst. Als de kernwaarden, visie en missie van een organisatie helder zijn, dan zal het voor teamleden makkelijker en leuker worden om commitment te geven aan resultaten die bijdragen aan deze gedeelde waarden en missie.

Aldus Christiaan Slierendrecht, auteur van "Word eens volwassen!", in een frankwatching.com artikel over het ontwikkelen van eigenaarschap binnen teams.

Accountability naar het volgende niveau plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie