Artikelen

Het versterken van welzijn

Veerkracht komt voor een deel uit mensen zelf.

Hun lichamelijke en geestelijke gezondheid bepalen voor een deel hoe goed ze om kunnen gaan met stress en tegenslag. Maar ook hun omgeving is belangrijk.

Collega’s hebben een enorme invloed op elkaar. Zowel in negatieve als positieve zin. Onderlinge spanning kan een grote bron van stress zijn, terwijl prettige omgang tussen collega’s juist kan helpen beter met stress om te gaan. Aandacht voor de sfeer op een afdeling is dan ook geen overbodige luxe.

Leuke mensen om je heen die je stimuleren en motiveren en je kunnen helpen als je even vastloopt, zijn heel belangrijk. Daar komt bij dat ze een ambassadeurs- en signaalfunctie hebben. Collega’s die van andere collega’s zien dat ze baat hebben bij het aanbod van de werkgever, zijn sneller geneigd het ook maar eens te proberen. Andersom zien collega’s onderling het vaak sneller als iemand niet goed in zijn vel zit dan de werkgever. En soms zelfs sneller dan de medewerker zelf.

Veerkracht groeit onder de juiste omstandigheden. Een gezond lijf, een gezonde geest en een gezonde omgeving. Weten dat je als werkgever kan bijdragen aan alle drie, is het begin van een veerkrachtige organisatie.

Aldus Marc van Wersch in een zilverenkruis.nl artikel over een gunstige context scheppen voor de ontwikkeling van vitaliteit in de werkomgeving.

Het versterken van welzijn plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie