Artikelen

We zijn het meest gelukkig en gezond in een langdurige, liefdevolle relatie

Maar als je besluit dat je ermee wilt ophouden, is het nog steeds belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurde in deze relatie.

Want als het je nu niet lukt om je hand naar de ander uit te steken, om je open te stellen en over je eigen behoeften te praten, denk je dat het in een volgende relatie dan anders zal zijn?

Want ook als je het vertrouwen in je partner kwijt bent, en geen verlangen meer hebt om met hem of haar te dansen, ook dan is het waardevol om inzicht te krijgen in jezelf, je eigen behoeften, wat je triggers zijn. Het is nooit weggegooide energie om te weten te komen hoe je van nature danst.

Idealiter zouden jonge mensen al een soort van relatielessen hebben gehad op school voordat ze in een relatie terechtkomen. Maar hoe dan ook, voor jonge koppels zou ik zeggen: verwacht niet dat je je soulmate vindt, die bestaat niet.

Je leert te dansen met iemand, en iemand zal je gevoelens kwetsen, iemand zal je teleurstellen. En daar begint de liefdevolle relatie eigenlijk pas echt. Wanneer je over die gekke verliefdheid heen komt waarin hij de prins is en jij de prinses. Want dat is eigenlijk heel saai.

Aldus Sue Johnson, auteur van "Houd me vast", in een PsychologieMagazine.nl artikel van Janneke Gieles, over de Emotionally Focused Couple Therapy benadering.

We zijn het meest gelukkig en gezond in een langdurige liefdevolle relatie plaatje

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie