Artikelen

Met elkaar in gesprek gaan

Als houvast kunnen we gebruik maken van het model van de vier niveaus van communicatie: Downloaden, Debat, Dialoog en Presence.

Dit model is onderdeel van Theory U, ontwikkelt door Otto Scharmer, waarbij we in de communicatie als het ware afdalen langs de linkerkant van de U, alvorens de bocht omhoog te kunnen nemen. Van op het diepste niveau verbinden met onze drijfveren en dan stapsgewijs weer omhoog naar presteren

Er zijn een drietal stemmen in ons die het lastig maken om vertrouwde opvattingen los het laten en op een dieper niveau te communiceren: Voice of Justice, Voice of Cynism en Voice of Fear.

De U-bocht van Scharmer staat sterk in de belangstelling. Het model kan steun bieden tegen de soms sterke druk van organisaties om al te kort door de bocht te gaan: direct van downloaden naar presteren. Het stimuleert even de tijd te nemen en gezamenlijk de toekomst te onderzoeken.

Enkele inzichten vanuit een praktijkcase van Fer van den Boomen, Jos van Jaarsveld en Nanja Mol. Wanneer het praten stopt, kan het gesprek beginnen. Samen een wandeling maken in een omgeving met voldoende groen schept hiervoor ruimte.

Met elkaar in gesprek gaan plaatje

Artikel

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie