Artikelen

Het drievoudige brein

Om ons gedrag beter te kunnen duiden heeft Paul D. MacLean, neurowetenschapper, psychiater, en auteur van "The Triune Brain in Evolution", het brein opgedeeld in drie sturende delen: de hersenstam, het limbisch systeem, en de neocortex.

Wanneer het brein een bedreiging waarneemt, wordt het bovenste niveau grotendeels uitgeschakeld en de lagere niveaus maximaal geactiveerd. Zodat het eerst gaat om overleven en relaties voordat we werkelijk kunnen nadenken over bijvoorbeeld "Hoe kan ik uit deze lastige situatie komen?"

Als we willen dat onze hersenen creatief functioneren, en we complexe vraagstukken kunnen oplossen, dienen we er volgens het model van MacLean voor te zorgen dat een boodschap van veiligheid naar de hersenstam wordt gestuurd en dat de boodschap van verbinding voldoet aan de behoeften van het limbisch systeem. Pas dan kunnen we onze neocortex ongehinderd gebruiken voor het oplossen van moeilijke problemen en het nemen van doordachte beslissingen. Een praktijk van transparantie en heelheid, gedreven door een inspirerende zingeving, schept hiervoor ruimte. Op deze wijze stimuleren we onze persoonlijke ontwikkeling en daarmee ook die van onze omgeving.

Het drievoudige brein v2 plaatje

Dit artikel is geïnspireerd op de video "The Triune Brain", te vinden op het YouTube kanaal van "Therapy in a Nutshell".

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie