Artikelen

Een veilige basis creëren

Als een team echt goed functioneert, met veel nieuwe levensvatbare ideeën komt en hard werkt om elke dag te presteren, dan blijkt dat primair te maken te hebben met psychologische veiligheid.

Mensen voelen zich veilig en dat betekent dat ze bij dingen die ze nog niet goed kunnen, of bij ideeën waar ze nog aan twijfelen, denken, ik doe het gewoon, fouten maken mag.

Om die veilige basis, een soort van vriendenclub, te creëren, zijn er twee zaken nodig. Als eerste dient iedereen in de gesprekken evenredig aan bod te komen. En als tweede, volstrekt serieus nemen wat er dan naar voren wordt gebracht.

Aldus Ben Tiggelaar in een interview met Ronnie Overgoor over hoe psychologische veiligheid creativiteit en productiviteit stimuleert. Een uitkomst van sociaal wetenschappelijk onderzoek door Amy C. Edmondson, auteur van "The Fearless Organization", en later ook Google. Eén van de belangrijkste inzichten van Edmondson: Hiërarchie, of meer specifiek de angst die het creëert als er niet goed mee wordt omgegaan, vermindert de psychologische veiligheid.

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie