Artikelen

Een ode aan de twijfel

De oorsprong van denkfouten ligt in de manier waarop we besluiten nemen.

Dat doen we vanuit twee systemen. Systeem één neemt snelle beslissingen op basis van vuistregels over hoe de wereld in elkaar zit. Ideaal in voorspelbare situaties. Het grootste deel van de tijd, zo’n 95 procent, werken we dan ook vanuit dat eerste systeem. Systeem twee gebruik je in situaties die nieuw zijn, waarin je de informatie moet wegen. Dat systeem komt pas in actie als dat echt nodig is en kost meer tijd en energie.

In complexe, onvoorspelbare situaties kan het voorkomen dat je op basis van vuistregels uit systeem één te snel tot een conclusie komt. Het is goed om te weten hoe je wordt beïnvloed door je eigen, onbewuste overtuigingen. Als mensen hier meer over nadenken, zien ze misschien dat er heel veel grijs is. Je hoeft niet altijd een stellige mening te hebben. Je mag zeggen: Dit is te complex, of: Ik weet hier niet genoeg van.

Aldus Chantal van der Leest, auteur van "Ons feilbare denken op het werk", in een NRC.nl artikel van Laura Klompenhouwer over een praktische omgang met onze onbewuste vooroordelen.

Een ode aan de twijfel plaatje

Artikel

Delen

Reacties 0

Plaats een reactie